Toiminta

Äänellä itkijät ry. vuosikokous 2023


Lauantaina 25.3.2023 klo 13-15

Pirkko Fihlmanin luona, Helsinki

osoite ilmoitetaan sähköpostitse kokoukseen ilmoittautuneille

Pyydämme ilmoittautumisia ma 20.3.2023 mennessä: sihteeri@itkuvirsi.net.


Tervetuloa jäsenistö ja kaikki toiminnasta kiinnostuneet! 

Käsittelemme kokouksessa sääntömääräiset asiat ja tarjoamme kahvit rupattelun kera.


Kokouksen materiaaliin voi tutustua alla olevista painikkeista 1.3.2023 lähtien. 

ToimintaTiedotamme tässä yhdistyksen toiminnasta sekä muista äänellä itkuun liittyvistä jäsenistömme toteuttamista kursseista, tilaisuuksista, tapahtumista ja julkaisuista. Näistä yhdistyksen jäsen voi ilmoittaa meille sähköpostitse osoitteeseen info@itkuvirsi.net.

Yhdityksen ja jäsenistön toiminnasta tiedotamme aktiivisesti myös

Facebook sivullamme.


Jos olet kiinnostunut järjestämään toimintaa Äänellä Itkijät ry:n kanssa tai etsit ohjaajaa tai itkijää tai jos sinulla on toiveita tai kysyttävää toiminnastamme, otathan yhteyttä "Yhteisö"-välilehdeltä löytyvän

yhteystietolomakkeen kautta tai sähköpostitse: info@itkuvirsi.net.


Ohjaajien yhteystietoja löydät "Yhteisö"-välilehdeltä.

Heihin voi olla myös suoraan yhteydessä.

Kuvassa itkijä Ilomantsin Liusvaarasta, A.O. Väisänen 1923, Museovirasto 

YHDISTYKSEN SYKSYN TOIMINTA KARJALATALOLLA

           Itkutyöpaja Syyskaudella

       Karjalatalon kirjasto, Käpylänkuja 1, Helsinki

    


Oletko kiinnostunut tekemään rituaali-itkuja? 

Mitä itkujen tulee sisältää ja miten rakennan itkuni?


Ryhmä kokoontuu Karjalatalon kirjastossa lauantaisin klo.14-16.00

Ryhmään sopii 10-12 henkilöä.

Opettajana toimii Pirkko Fihlman


Hinta: 20e/ kerta Maksaa voi käteisellä paikan päällä


Työpajan järjestää Äänellä Itkijät ry., Karjalan Liitto ja Sivis.


                 TYÖPAJAT: 


30.9.2023 Sukuitkut. Lauantai klo.14-16


28.10.2023 Kuolinitkut. Lauantai klo.14-16


25.11.2023 Hääitkut. Lauantai klo.14-16


Ilmoittautua voi Karjalan Liiton toimistoon puh. 044 7300118 

tai toimisto@karjalanliitto.fi


Itkutyöpaja jatkuu keväällä, silloin pureudutaan luontoitkuihin, onnitteluitkuihin, muistoitkuihin jne. 


Surun salvat - ilon ikkunat konsertti Karjalatalolla (Helsinki) 

12.11.2023 klo. 14-16 


Karjalatalo, Käpylänkuja 1, Helsinki

Juhlasali

Liput: 10e jäsenet/ muut 20e


Ohjelma sisältää nykyajan naisen itkuja ja valituslauluja menetyksistä ja niiden tuottamasta surusta, joka salpaa ilomme ikkunan. Etsimme itkuvirren kautta lievennystä ja vapautusta mielemme mustasta murheesta, katkeruudesta ja vihasta. Itkupolku vie meitä kohti valoa.


Muutama poiminto ohjelmasta:


Aloituksena Eeva Kilven valituslaulu metsän tuhoamisesta.
Äidin itku murhan uhriksi joutuneelle tyttärelle.
Naisen itku kuolleena syntyneelle lapselle.
Karkotetun inkeriläisnaisen itku kaikelle menetetylle.


Vähän minusta:


Aloittaessani karjalan kielen opiskelun vuonna 1992, sain mahdollisuuden tutustua myös Karjalassa vielä eläviin itkijänaisiin. Heidän itkunsa muistuttivat karjalaisen isoäitini itkua miehensä haudalla. ”Se on surusta seonnut”, minulle sanottiin. Silloin teini-ikäisenä en vielä ymmärtänyt enkä tiennyt karjalaisesta itkuperinteestä mitään. Kuitenkin minua keskisuomalaisessa kyläyhteisössä kutsuttiin Larin Paraskeeksi, kun aina lauloin hautajaisissa. Luulin lisänimeäni kylän karjalaisten evakkojen pilkkanimeksi.
Ensimmäisen itkuvirren karjalaksi omistin pikku-veljelleni, joka siirtyi Tuonilmaisiin vuonna 1999. Siitä lähtien olen kysyttäessä tehnyt itkuvirsiä muille elämän vaikeisiin tilanteisiin, mutta useimmiten lohduksi omalle itselleni.

Lämpimästi tervetuloa tähän yhteiseen hetkeen!


Eila Pöllänen


Konsertissa esiintyy myös Pirkko Fihlman itkuillaan. Pirkko on perustanut Äänellä Itkijät ry. yhdessä miehensä kanssa. Itkutaitonsa hän on perinyt äidin suvun naisilta, jotka asuivat Impilahden Ruokojärven kylässä. Ensimmäisen itkun hän teki miehensä kirjoittamaan näytelmään 1997.


ITKUVIRSIKURSSIT

Äänellä itkijät ry.n kanavilla tiedotetut itkuvirsikurssit ovat yhdistyksen jäsenistön ohjaamia, eri tahojen järjestämiä kursseja. Tarkemmat tiedot yksittäisistä kursseista ja ilmoittautumisista löytyvät järjestävien opistojen ja tahojen kautta, joihin on linkit alla olevissa ilmoituksissa.

Tulevia kursseja

YHDISTYKSEN KURSSIT

YHTEISTYÖSSÄ KARJALAN LIITON KANSSA 

Tunteiden ilmaisu sanoin ja sävelin -itkuvirsikurssi 

Karjalatalo, Käpylänkuja 1, Helsinki

10.-12.11.2023

opettaja: Pirkko Fihlman


Äänellä itkun peruskurssilla perehdytään äänellä itkemisen taustoihin, historiaan ja kuullaan perinteen merkityksestä tämän päivän ihmiselle. Koulutuksen aikana tutustutaan erilaisiin itkuihin ja kuullaan itkunäytteitä. Omaan itkemiseen ja oman itkun tekemiseen edetään itkukieli-, mielikuva-, melodia- ja muita harjoituksia tekemällä.

Hinta: Karjala-kortilla 85 €, muilta 105 €.

Sisältää koulutuksen ja kahvit molempina päivinä.

Ilmoittautuminen 2.11. mennessä: Kurssille ilmoittaudutaan p. 044 730 0118.: toimisto@karjalanliitto.fi 


Kurssi alkaa perjantai-iltana klo 18. Illan parin tunnin sessiossa ryhmäydytään, tutustutaan osallistujiin ja kurssin sisältöön. Lauantaina klo 10-16.15 perehdytään itkuperinteeseen ja suunnitellaan omaa itkua. Sunnuntaina klo 10-13 jatketaan omien itkujen parissa. Klo 14 on itkukonsertti, jossa kurssilaiset voivat kuulla kokeneempia itkijöitä. Muutokset mahdollisia.


Kurssiaikataulu:
pe 10.11. klo 18-20
la 11.11. klo 10-16.15
su 12.11. klo 10-13 ja itkukonsertti klo 14-16.


Hinta: Karjala-kortilla 85 €, muilta 105 €. Sisältää koulutuksen, materiaalit ja kahvit kurssipäivinä.  


Kurssipaikka: Karjalatalo, Käpylänkuja 1, 00610 Helsinki.


Lisätietoja: p. 040 583 9295 / Piipponen, mervi.piipponen@karjalanliitto.fi


Kurssille mahtuu 12 osanottajaa. Kurssi toteutetaan, jos osallistujia on riittävästi.
Kurssin järjestää Karjalan Liitto ry ja Äänellä Itkijät ry.

Itkuvirsikurssin peruutusehdot:
• Jos osallistuja peruuttaa osallistumisensa viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, veloitamme järjestelykuluina 30 euroa/kurssipäivä.
• Ilmoittautuminen kurssille on sitova. Kurssimaksua ei palauteta, jos jäät pois järjestäjästä riippumattomasta syystä.
• Jos et pääse osallistumaan kurssille ja ilmoitat siitä ilmoittautumispäivän jälkeen, voit ilmoittaa kurssille jonkun toisen henkilön.
• Kurssimaksu palautetaan, jos perut kurssin sairastumisen takia ja sinulla on esittää
lääkärintodistus.
YKSITYISET JA MUUT KURSSIT

Itkuvirsikursseista yleisesti


Äänellä itkijät ry.n toiminnan keskiössä on alusta asti ollut itkuvirsikurssien kehittäminen ja niiden järjestäminen. Yhdistyksen perustavoite on, että yhdistyksen nimissä toimivat ohjaajat ja itkijät pitävät lähtökohtanaan ja perustanaan karjalaisen itkutradition muotoja ja sisältöjä.

Kaikilla kursseilla opetetaan perinteen tuntemusta sekä harjoitellaan oman itkuvirren tekemistä ja itkujen jakamista yhteisessä itkupiirissä.


Yhdistyksen jäsenistössä toimivien itkuvirsiohjaajien esittelyt löytyvät välilehdestä Yhteisö.

Kukin ohjaaja toimii persoonallisesti oman kokemuksensa, tietonsa ja elämänkokemuksensa pohjalta ja lähestyy näin ollen äänellä itkun perinnettä, oppimista ja omakohtaista itkuprosessia erilaisista näkökulmista. Tutustuaksesi paremmin eri ohjaajiin ja heidän opetustyyleihinsä, voit olla heihin suoraan yhteydessä tai käydä eri ohjaajien kursseilla. Edustamme yhteisesti nykyitkun toiminnan kirjoa.


Itkuvirsikursseilla myös kulloinenkin ryhmä vaikuttaa kurssin luonteeseen ja sisältöihin tuodessaan ryhmään persoonalliset toiveensa, kysymyksensä ja ajatuksensa. Kahta samanlaista kurssia ei ole. Itkuvirsikursseilla sekä itkupiireissä ryhmästä muodostuu äänellä itkun yhteisö. 


Itkupiiri on Äänellä itkijät ry.n toiminnassa muotoutunut käytäntö, jossa luottamuksellisesti jaetaan omia äänellä itkuja. Säännönmukaiset itkupiirit jatkavat eräällä tavalla äänellä itkun rituaalista kehystä. Kursseilla itkuja jaetaan itkupiirissä ja järjestämme myös erikseen itkupiiritoimintaa mahdollisuuksien mukaan.


Itkuvirsikurssit eivät ole terapiaa, mutta monet kursseille ja itkupiireihin osallistuvat kertovat äänellä itkun "terapeuttisesta", "hoitavasta" tai "voimauttavasta" kokemuksesta. Itkujen kautta myötäeläminen koetaan usein puhdistavana, lohdullisena ja itseä rohkaisevana kokemuksena. Toisaalta voimakas elämys voi joillekin olla myös raskas. Olemme kaikki yksilöllisiä kokemuksinemme. 

Itkupiiritoiminta


Vuodesta 2019 olemme alkaneet kehittää kurssitoiminnan oheen itkupiiritoimintaa. Itkupiiri on avoin tai suljettu ryhmä, joka kokoontuu harjoittelemaan äänellä itkun taitoa sekä tekemän ja jakamaan omia itkuja. Itkupiiriin osallistujilla tulisi olla jonkin verran perustietoa itkuvirsiperinteestä sekä kokemusta omakohtaisesta äänellä itkun prosessista esimerkiksi peruskurssin kautta.


Itkupiiri-ryhmässä sitoudumme luottamukselliseen työskentelyyn. Avoimeen itkupiiriin voi osallistua kertaluontoisesti yhden tai useamman kerran. Suljetussa itkupiirissä kiinteä ryhmä osallistuu koko kaudeksi.


Korona-pandemian aikana itkupiiritoiminta on ollut tauolla. Tähän toimintamuotoon on kuitenkin tarkoitus palata, kun yleinen tilanne sen sallii. Tarjoamme mahdollisesti jatkossa myös etäyhteyksin toteutuvaa itkupiiritoimintaa yhdistyksen jäsenistölle.

Muuta toimintaa ja tapahtumia

Kyynelkanavat-hanke 


Kyynelkanavat-hanke tarkastelee itkuvirsiperinteen jatkumoa ja roolia modernissa suomalaisessa yhteiskunnassa ja tekee yhteistyötä Äänellä Itkijät ry.n kanssa. Hankkeen sivuille pääset klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

Kyynelkanavat-hanke toimii Koneen Säätiön rahoituksella Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksella. Hankkeen tavoite on tutkia monipuolisesti erilaisia menetelmiä ja osallistavaa toimintaa hyödyntäen nykyitkuvirsiperinteen laajaa kenttää Suomessa sekä tuoda esille, miten moninaisista ilmiöistä se muodostuu.

Hankkeessa työskentelee kolme taiteilija–tutkija-työparia, jotka lähestyvät tutkimusaihetta kokemuksellisuuden, uskonnollisuuden, yhteisöllisyyden ja tunteen näkökulmista. Työparit ovat Elina Hytönen-Ng ja Emilia Kallonen (Joensuu-Tampere), Riikka Patrikainen ja Liisa Matveinen (Ilomantsi) sekä Viliina Silvonen ja Emmi Kuittinen (Helsinki).

Työryhmää kiinnostaa yhteisesti, minkälaisiin tarpeisiin itkuvirret ja äänellä itkeminen tämän päivän suomalaisessa elämänpiirissä vastaavat. Mitä kaikkea itkuvirret nykyaikana ovat ja minkälaisia merkityksiä itkuvirsille ja äänellä itkemiselle annetaan? 

Vuosittain järjestettävien Kyynelkanavat-tapahtumien tavoitteena on luoda kohtaamispaikka itkuvirsistä kiinnostuneelle yleisölle.

Unelma Konkka 100 vuotta 21.8.2021


Äänellä Itkijät ry. kunnioittaa inkeriläissyntyisen Unelma Konkan muistoa sekä hänen merkittävää työtä perinteen kerääjänä ja tutkijana. Klikkaamalla alla olevaa kuvaa pääset katsomaan Viestit Karjala -kanavan uutisen, jossa mm. Aleksandra Stepanova kertoo Unelma Konkan työstä.

Unelma Konkan itkuvirsiperinnettä laajasti käsittelevää tutkimusta "Ikuinen ikävä - karjalaiset riitti-itkut" pidetään yhtenä avainteoksena itkuvirsiperinteestä kiinnostuneille. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisi sen suomeksi vuonna 1985. Unelma Konkasta voi lukea enemmän esimerkiksi tästä artikkelista: https://fi.wikipedia.org/wiki/Unelma_Konkka

Aikaisempi toiminta

TOIVON LÄHTEELLÄ - ÄÄNELLÄ ITKIJÄT 20 VUOTTA 2021

JUHLAVUODEN OHJELMA


VUOSIKOKOUS, HELSINKI 27.3.2021

ÄÄNELLÄ ITKIJÄT ZOOM, TOUKOKUU 2021 - YLEISÖTILAISUUDET ETÄNÄ

KYYNELKANAVAT 2021 -ITKUVIRSITAPAHTUMA ILOMANTSISSA

JUHLAVUODEN KURSSIT JÄSENISTÖN JA YHDISTYKSEN TOIMESTA 30.10.2021 ÄÄNELLÄ ITKIJÄT RY. 20 vuotta "TOIVON LÄHTEELLÄ" SEMINAARI, TAIDENÄYTTELY, JUHLALOUNAS JA KONSERTTI KARJALATALOLLA


Äänellä Itkijät ZOOM toukokuussa 2021


Ke 26.5.2021 "Itkuvirsien tunneilmaisu ja kehollisuus"

Vieraana itkuvirsiin perehtyneet tutkijat Elina Hytönen-Ng ja Viliina Silvonen.Keskustelemme heidän alustustensa pohjalta äänellä itkun kehollisuudesta, tunteen ilmaisusta ja välittymisestä sekä muista puheenvuorojen herättämistä kysymyksistä.


Viliina Silvonen viimeistelee folkloristiikan väitöstutkimustaan Helsingin yliopistossa. Hän on tutkimuksessaan syventynyt karjalaiseen itkuvirsiperinteeseen, tunteisiin ja affektiivisuuteen sekä arkistoäänitteisiin. Tutkimuksessaan hän erittelee arkistoäänitteitä kuunnellen vaihtelevaa tunteiden ilmenemistä itkuvirsissä ja jäljittää tunteita, joita itkijät esittivät ja kokivat yli puolivuosisataa sitten.

Alustuksen diat ovat tässä linkissä:

Etnomusikologi Elina Hytönen-Ng tekee parhaillaan Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön myöntämällä rahoituksella tutkimusta nimellä: "Nykypäivän itkuvirsien merkitykset modernissa yhteiskunnassa". Tutkimusta varten hän on kuluneen puolen vuoden aikana kerännyt haastatteluaineistoa ihmisiltä, joiden elämässä äänellä itku tavalla tai toisella on läsnä oman toiminnan kautta. Haastatteluissa häntä kiinnostaa erityisesti äänellä itkun kehollisuus ja se, mitä itkun aikana itkijässä tapahtuu.


Alustusten tallenteet ovat näissä linkeissä:

Ke 12.5.2021 "Jostakin olen tullut"

Äitienpäivän mainingeissa kirjailija, teatteriohjaaja ja yhdistyksemme jäsen Liisa Isotalo kertoo ja keskustelee tuoreesta kirjastaan "Jostakin olen tullut". Koskettava esikoisteos kertoo kolmen sukupolven tarinan äidiksi syntymisestä ja tyttäreksi kasvamisesta, häpeästä, hylkäämisestä, sopeutumisesta, syyllisyydestä ja rakkaudesta. Tarina alkaa, kun päähenkilö kuulee olevansa kasvattilapsi ja lähtee etsimään "oikeaa" äitiään.

Liisan teos on kuin sydänkyynelistä punottu romaanin muotoinen itkuvirsi sukupolvien labyrintistä. Romaani haastaakin kysymään, onko sukupolvien labyrintin sokkeloista mahdollista löytää ulos.Ke 5.5.2021 Avoin keskusteluilta

Avoin kohtaamisen ja keskustelun ilta jäsenistölle.

Mahdollisuus pohtia yhdessä äänellä itkuun liittyviä kysymyksiä ja kokemuksia ja vaihtaa kuulumisia yhteisen kiinnostuksen äärellä.

Itkuvirsiperinteen ilta


Unelma Konkan perintöä kunnioittava yleisötilaisuus 22.7.2021 Kiteellä Kesälahti-seuran museoalueen Savutuvassa klo 18.00.

Äänellä Itkijät ry:n kunniapuheenjohtaja Pirkko Fihlman kertoo vanhasta

itkuvirsiperinteestä ja itkee nykypäivän riitti-itkuja.

Lisätietoja:

https://kesalahti.blogspot.com/p/museoalue.html

https://www.facebook.com/kesalahtiseura

Muita äänellä itkuun liittyviä tiedotuksia


RADION AAMUHARTAUS 9.11.2020

Pastori Marjaana Toiviainen, Helsinki.

Hartauden musiikkina itkuvirret:

“Kuolinitku sodassa kaatuneelle pojalle”, säv. san. es. Anna Andrejevna Sutjajeva.

“Itku muinaisille emosille”, säv. san. es. Pirkko Fihlman.

https://arenan.yle.fi/audio/1-50634647


TÄMÄN ILMAN ALLA

Karjalaista kansanperinnettä peilaava tapahtumakokonaisuus Joensuussa 24.10.-1.11.2020

Emilia Kallonen ja Leena JääskeläinenRADIOJUMALANPALVELUS su 23.8.2020 Radio Yle 1 klo 10.00: Luomakunnan sunnuntain Jumalanpalvelus Koloveden kansallispuistosta


Jumalanpalveluksessa kuullaan Emilia Kallosen ”Itku metsäkirkolle"