Äänellä itkijät ry

ITKUKURSSIEN KOULUTTAJIA JA ESITTÄJIÄ

Jos olet kiinnostunut jatko- tai peruskurssin järjestämisestä,
niin voit ottaa yhteyttä seuraaviin itkuvirsikouluttajiin
ja itkuvirren esittäjiin:


Pirkko Fihlman, sosionomi työnohjaaja
pirkko.fihlman@saunalahti.fi

Susanna Aarnio,
uskontotieteilijä ja taiteilija
Facebookissa

Lyyli Arhipov, itkuvirren taitaja
Video

Sirpa Heikkinen, Orfeo-pedagogi
aaniaallotar.fi

Minna Hilke, laulunopettaja ja laulaja

Minna Hokka, kansanmusiikin ja soitimien tekijä, itkuvirsien esittäjä
www.minnahokka.com

Tiina Susanna Hirvonen, seurakunnan työntekijä ja kouluttaja

Liisa Isotalo, teatteriohjaaja
osiristeatteri.fi

Karoliina Kantelinen, musiikin tohtori, laulaja ja etnomusikologi
www.karoliinakantelinen.fi

Pelleriina Kylmänen, itkuvirren esittäjä

Heikki Laitinen, kansamusiikin professori

Marjatta Lohikoski, lausuntataiteilija, dramaturgi

Tuula-Onta Malmivuo, lausuntataiteilija ja kouluttaja

Liisa Matveinen, musiikin maisteri ja kansanmuusikko
www.sudenaika.com/fi-www-sudenaika-com-liisamatveinen.html

Galina Misharina, Komin itkujen tutkija

Raija Mäkelä-Eskola, FT teatteriohjaaja esitystaidon  opettaja

Helena Nuutinen, esiintyvä taiteilija

Anna Puhakka, kuvataiteilija ja itkijä

Päivi Peittola, seurakunnan työntekijä ja kouluttaja

Eila Pöllönen, laulaja ja kouluttaja Ruotsissa
www.eila.nu

Tuomas Rounakari, musiikin maisteri, säveltäjä, etnomusikologi

Eila Stepanova, itkuvirsien tutkija

Merituuli Vuorikoski, itkujen esittäjä


Pirkko Fihlman on syntynyt ennen sotia Sortavalassa ja tullut evakkona
Helsinkiin 1940. Hän oli sotalapsena Ruotsissa 1942–45.

Koulutukseltaan Pirkko on sosionomi, hän opiskeli Yhteiskunnallisessa Korkeakoulussa 1957–59. Pirkko Oli CIF-stpendiaattina USA:ssa nuoriso- ja sosiaalityön saralla 1961. Vuosina 1974–76 hän oli sokeitten arabityttöjen opettajana Helen Keller Centerissä Ramallassa, Jerusalemin pohjoispuolella Israelissa. Pirkko oli Helsingin Kaupungin päiväkodin johtajana 1975–95. Työnohjaajakoulutuksen hän hankki 1988–89. Pirkko jäi eläkkeelle 1995.

Pirkko aloitti itkuvirsitaipaleensa 1997 ja ensimmäinen itku oli ”Mensuvaaran mummon evakkoitku”. Pirkko aloitti itkuvirsikurssitoiminnan Suomessa 1998. Pirkko on pitänyt itkukursseja jo kymmenen vuoden ajan lukuisilla paikkakunnilla Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Espanjassa. Äänellä Itkijät ry. perustettiin 2001 ja Pirkko on toiminut yhdistyksen puheenjohtajana sen perustamisesta lähtien.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Pirkko on sanoittanut ja säveltänyt useita kymmeniä itkuvirsiä, jotka käsittelevät elämän eri vaiheita syntymästä kuolemaan. Pirkko on Teoston jäsen ja hänen itkuvirtensä löytyvät myös Teoston luetteloista. Pirkon oma itkulevy on työn alla. Pirkko on toiminut itkuvirsikouluttajana siitä lähtien kun hän aloitti itkuvirsitaipaleensa. Pirkko korostaa opetuksessaan että itkukurssin tavoitteena on henkilökohtaisen ja omakohtaisen itkun hoitavan merkityksen kokeminen.

Pirkko videossa SONG FOR THE TRANSITIONS


Tuomas Rounakari on säveltäjä, viulisti ja (FM) etnomusikologi Helsingistä. Hän on säveltänyt musiikkia elokuviin, näyttämölle ja konserttisaleihin pienistä kokoonpanoista aina sinfoniaorkesteriin asti. Hänen sävellyksensä ovat ansainneet kansainvälisiä palkintoja, mm. Toronto Cameratan kilpailussa, sekä Pro Musica säätiön palkinnon.

Viulistina Tuomas Rounakari tunnetaan parhaiten shamaaniviuluesityksestä, jolla hän on esiintynyt Suomessa, Saksassa, Unkarissa, Venäjällä ja USA:ssa. Etnomusikologina Rounakari on tehnyt kaksi dokumenttielokuvaa: henkilökuvan itkijä Martta Kuikasta sekä Hantien porouhrauksesta kertovan lyhytelokuvan Veriuhri. Lokakuussa 2004 Rounakari esitteli oman itkuvirteen pohjautuvan jousiorkesteriteoksensa Sorbonnen yliopistolla Pariisissa järjestetyssä ICMS8 konferenssissa.

Tuomas videossa THE HEALING POWER OF LAMENTSirpa Heikkinen on koulutukseltaan äänenkäytön terapeutti, luovuusterapeutti, laulaja ja Voice massage -terapeutti. Sirpa Heikkinen on toiminut vuodesta 2002 lähtien äänellä itkijöiden hallituksen jäsenenä, nykyäänelläitkijänä ja kouluttajana.

Sirpa on toiminut Vapauttava ääni kouluttajana v. 94 lähtien. Hän on kehittänyt Ääniharja- harjoitteen ja tehyt siitä omakustanne cdn 2003. Sirpa on järjestänyt Tampereen teatterikesän yhteydessä Itku-polku tapahtuman 2003 ja julkaissut omakustanteena Itkuja -cdn. Iiris Härmän dokumenttielokuvan itkukursilla hän toimi itkukurssin ohjaajana.

Sirpa Heikkinen järjestää itkukursseja Tampereen seudulla ryhmille sekä on tehnyt yksityisesti itkulaulua mm. erotilanteessa ja omaisen kuollessa. Hän on tehnyt tilauksesta itkulauluja mm. syntymäpäiväsankarille, hautajaisjuhlaan poisnukkuneelle ja Helsingin Tuomiokirkon muistotilaisuuteen Stalinin vainoissa kuolleiden omaisille.


LISÄTIETOJA


Kansanmusiikin ammattilainen, Liisa Matveinen (MuM) on perehtynyt itkuvirsiin kahdeksankymmentäluvulta alkaen ja välittänyt itkuvirsiperinnettä eteenpäin. Hän esittää sekä vanhoja, että uusia omakohtaisista kokemuksistaan tehtyjä itkuja.

Liisa videossa MALINAN TERVEISET

LISÄTIETOJA